- ديباچه:
هميشه در ميدان است. سربازي است كه در سختترين شرايط نيز مشكلات را ميپذيرد و به بيماران و دردمندان رسيدگي ميكند و اجازه ميدهد تا همه بيماران صعبالعلاج، بيماران عفوني و واگيردار، بيماراني كه شعلههاي آتش چهرهشان را متلاشي كرده است و كسي طاقت ديدن آنها را ندارد، در وسعت دستهاي آسمانياش، آرامش يابند. اين، حرفه او است. حرفهاي كه پرستار با قلبي سفيد و قدمهايي سبز در آن گام برميدارد.البته امروره با گذشت زمان و پيشرفت علم و تكنولوژي، حرفه پرستاري يك رشته علمي است و متخصص اين رشته بايد علوم بسياري را فرا بگيرد و كاربرد آنها را در ارتباط با مريض بياموزد.
از سوي ديگر بايد توجه داشت كه وظيفه يك پرستار تنها مراقبت از بيمار در بيمارستان نيست بلكه يك پرستار با مراقبت از افراد در تمام مراحل زندگي آنها از پيشگيري از بيماريها گرفته تا مراقبت در هنگام بيماري و توانبخشي پس از بيماريها سر و كار دارد.
زيرا بسياري از بيماريها ريشه در عادتهاي غلط و شيوه نادرست زندگي دارد. براي مثال زمينه بسياري از سكتههاي قلبي از مدتها قبل فراهم ميشود و دليل آن نيز نوع غذاي فرد، وزن او و مقدار فعاليت بدنيش ميباشد.
حال اين پرستار است كه با آموزشهاي لازم در مورد نوع غذا،نحوه و مقدار فعاليت بدني و نحوه جلوگيري از فشار خون و افزايش چربي سعي ميكند تا از بيماري پيشگيري كند يا افراد را با علايم و اختلالات بيماري آشنا سازد تا بيمار به موقع و پيش از پيشرفت بيماري به دكتر مراجعه كند.در كل ميتوان گفت كه پرستار يك عضو مهم در تيم مراقبت بهداشتي است و نقشهاي گستردهاي از جمله نقش مراقبتي، حمايتي، درماني، هماهنگي، مشورتي، مديريتي و تحقيقاتي دارد.
به اين معنا كه پرستار وظيفه مراقبت و حمايت از بيمار، هماهنگي بين بيمار و پزشك ، بيمار و خانواده بيمار (انتقال دهنده خواستها و نيازهاي بيمار يا مددجو)، مسؤوليت مديريت بخش (اولويتبندي براي رسيدگي به بيماران و تصميمگيري به موقع در مورد بيماران اورژانسي)، آموزش به بيمار در جهت تطابق با مشكلات و ناراحتيهاي پيشآمده، تحقيق درباره روشهاي مراقبتي كه اعمال كرده است و تحقيق بر روي نحوه كاهش تعداد روزهاي بستري يك بيمار را برعهده دارد.
توانايی های لازم :
دانشجوي پرستاري بايد عاشق انسان و انسانيت باشد تا بتواند در شرايط سخت و بحراني حتي زماني كه خسته است يا آمادگي جسمي و روحي لازم را ندارد، به ديگران كمك كند. همچنين بايد فردي منظم و دقيق باشد و بداند كه نظم و سختگيري اساس كار رشته پرستاري است و از لحاظ درسي نيز لازم است كه به زيستشناسي، شيمي و زبان انگليسي مسلط باشد چون براي روزآمد بودن و اطلاع از آخرين دستاوردهاي دانش پرستاري، بايد از مجلات و منابع علمي به زبان انگليسي استفاده كند.در ضمن دانشجوي پرستاري بايد از سلامت كامل جسماني برخوردار باشد تا به ياري ديد قوي بتواند كارهاي ظريف و دقيق پرستاري را به خوبي انجام دهد و با شنوايي خوب، صداي قلب را حتي اگر ضعيف باشد، بشنود.
حتي داشتن قدي متناسب و عدم لكنت زبان يا لرزش دست در اين رشته ضروري است. چون همين مشكلات به ظاهر كوچك، در كارايي يك پرستار بسيار مؤثر است.در كل بايد گفت كه پرستاري علم و هنر است براي همين يك پرستار بايد علاوه بر دانش لازم، از آمادگي روحي و رواني، صبر و حوصله، روابط عمومي خوب و قدرت تجزيه و تحليل بالا برخوردار باشد. به عبارت ديگر يك پرستار نميتواند تنها با تكيه بر دروس دانشگاهي، در كار خود موفق شود بلكه بايد از دانش خود در شرايط مختلف و متفاوت به درستي استفاده كند و اين نياز به قدرت تجزيه و تحليل خوب، سرعت عمل و آمادگي روحي و رواني دارد.
موقعيت شغلی در ايران :
در كشور ما با اين كه پرستاران جايگاه واقعي خود را نيافتهاند و در چند سال اخير نيز با تعداد قابل توجهي فارغالتحصيل رشته پرستاري از دانشگاه آزاد و دانشگاههاي علوم پزشكي و خدمات بهداشتي ـ درماني روبرو هستيم اما هنوز مراكز بهداشتي ـ درماني به پرستاراني متخصص، مجرب و توانمند نيازمندند و در واقع بازار كار براي فارغالتحصيل خوب اين رشته وجود دارد.چون پرستاران علاوه بر كار در بيمارستانها و مراكز بهداشتي ـ درماني ميتوانند در صنعت براي مراقبت از سلامت و بهداشت كاركنان صنايع مختلف، در سازمان تربيت بدني و مراكز ورزشي به عنوان يكي از اعضاي اصلي تيم مراقبت پزشكي و در آموزش و پرورش فعاليت نمايند.حتي يك پرستار ميتواند به طور مستقل فعاليت كند؛ يعني با تأسيس مركز بهداشت خصوصي به ارزيابي وضعيت سلامت افراد جامعه بپردازد يا مهدكودك داير نمايد.
درسهای اين رشته در طول تحصيل :
- دروس پايه:
تشريح، فيزيولوژي، ايمونولوژي، بيوشيمي، ميكروبشناسي، انگلشناسي، آمار حياتي مقدماتي.
- دروس اصلی:
تغذيه و تغذيه درماني، اصول اپيدميولوژي و مبارزه با بيماريها، روانشناسي اجتماعي، داروشناسي، زبان تخصصي، اصول و روش آموزش به بيمار.
- دروس تخصصی:
اصول و فنون كاربرد احكام اسلامي در پرستاري، بررسي وضعيت سلامت، پرستاري بهداشت جامعه، پرستاري بهداشت مادران و نوزادان و مراقبتهاي دوران بارداري و زايمان ، بيماريهاي داخلي، عفوني و پرستاريهاي مربوط ، پرستاري ويژه، پرستاري در فوريتها، كودكان و پرستاري مربوط 1 (كودك سالم)، كودكان و پرستاري مربوط 2 (كودك بيمار)، بهداشت رواني، بيماريها و پرستاريهاي مربوط ، اصول مديريت خدمات پرستاري، تاريخ و تحولات و اخلاق پرستاري، كارآموزي .
دانشگاه های پذیرنده : دانشگاه های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی – درمانی اراک، اردبل ، ارومیه ، اصفهان ، اهواز ، تهران ، ایران ، ایلام ، بابل ، بندر عباس ، بوشهر ، بیرجند ، تبریز ، کردستان - سنندج ، گیلان - رشت ، لرستان – خرم آباد ، مازندران – ساری ، زابل ، قم ، علو پزشکی ارتش جمهوری اسلامی ایران ، رفسنجان ، زاهدان ، زنجان ، سمنان ، شهرکرد ، شهید بهشتی - تهران ، شیراز ، قزوین ، کاشان ، کرمان ، کرمانشاه ، گلستان ، مشهد ، همدان ، یاسوج ، یزد ، جهرم ، سبزوار ، شاهرود ، فسا ، گناباد ، شاهد – تهران ، بقیةالله (عج) – تهران ، خراسان شمالی – بجنورد .
مقاطع تحصیلی : کارشناسی
دوره ها : روزانه ، شبانه
دانشگاه : دولتی
گرایشها :