Thematic Proposal

شاید نگارش پروپوزال موضوعی‌(Thematic Proposal) یکی از پیچیده‌ترین، زمانبرترین و گیج‌کننده‌ترین مسئولیت‌هایی باشد که یک شخص می‌تواند بر عهده بگیرد. به شکل ساده‌تر زمانی که در مورد نگارش پروپوزال موضوعی صحبت می‌کنیم، می‌توانیم آن را مشابه یک مصاحبه شغلی بدانیم که در آن شخص پژوهشگر یک توضیح مختصر و مفید در مورد سازمان، سابقه اجرایی، پروژه و سایر عوامل مرتبط با رزومه خود به مخاطب یا سرمایه گذار ارائه می‌نماید.
به طور کلی یک پروپوزال موضوعی موفق باید برای مخاطب جذابیت داشته و طرح پیشنهادی آن از سایر رقبا متمایز باشد. اگر قصد دارید یک پروپوزال موضوعی موفق و با کیفیت بالا ارائه کنید باید چند نکته را در ارتباط با نگارش آن در نظر داشته باشید.
اولین مورد این است که تم اصلی پروپوزال شما در مورد چه موضوعی است و این موضوع برای سازمان مورد نظر چقدر اهمیت دارد.
برای این منظور سعی کنیدتعریف دقیق و کاملی از تم اصلی پروپوزال موضوعی ارائه کنید که برای مخاطب قابل فهم و جذاب باشد. همواره باید موضوع را به گونه‌ای تبیین کنید که نشان دهدطرح پیشنهادی شما مشکل سازمان را برطرف خواهد کرد و از این جهت پروپوزال موضوعی اهمیت پیدا می‌کند.
دومین عاملی که می‌تواند موجب افزایش جذابیت در پروپوزال موضوعی شما شود، مزایا و منافع پیاده‌سازی طرح شما است.

نگارش پروپوزال کارشناسی ارشد و دکتری

برای اینکه بتوانید مخاطب را در مورد جنبه‌های مثبت و مزایای پروژه‌تان متقاعد کنید باید در مرحله اول اهداف پروژه را به درستی معرفی کنید و در نهایت با ارائه برنامه عملیاتی و کاربردی تمامی اهداف تعیین شده را محقق کنید. حتی می‌توانید پروپوزال موضوعی خود را از نظر برنامه عملیاتی، هدف، بودجه‌بندی یا سایر عناصر اجرایی با رقبا مقایسه کرده و مزایای آن را مشخص نمایید که این کار موجب ایجاد مزیت رقابتی برای شما خواهد شد. یکی دیگر از عواملی که می‌تواند موجب افزایش جذابیت پیش پروپوزال شما شده و موفقیت آن را تضمین کند، ارائه مستندات و منابع قابل اتکا است که به مخاطب در مورد صحت مطالب نگارش شده اطمینان خاطر خواهد داد.
توصیه می‌شود در زمان نگارش پروپوزال موضوعی برای تمامی مطالب مهم و تاثیرگذار در تصمیم مخاطب یک منبع قابل اتکا ارائه کنید. در این حالت زمانی که مخاطب در حال مطالعه پروپوزال موضوعی شما است و با مطالب تصمیم‌ساز مواجه می‌شود، می‌تواند مطمئن باشد که این مطالب از صحت و اعتبار بالایی برخوردار هستند.
در نهایت آخرین عاملی که می‌تواند موفقیت طرح پیشنهادی شما را تضمین کرده و موجب موفقیت آن شود، ارائه یک برنامه عملیاتی قابل اجرا است. تا زمانی که شما در پروپوزال موضوعی‌تان برنامه‌ای را ارائه می‌کنید که از نظر اجرائی با مشکلات زیادی مواجه است و قابلیت پیاده‌سازی را ندارد، نمی‌توانید نتیجه مطلوبی را از پروژه انتظار داشته باشید. در ادامه اجزای اصلی یک پروپوزال موضوعی را بیان می‌کنیم که نسبت به پیش پروپوزال موضوعی چند بخش اضافه‌تر با جزئیات بیشتر را دربر می‌گیرد.
نامه پوششی یا نامه استعلام‌(Letter of Inquiry or Cover Letter): نامه پوششی یا نامه استعلام یکی از مهم‌ترین اجزای پروپوزال موضوعی و البته تجاری محسوب می‌شود. توصیه می‌شود که قبل از سابمیت پروپوزال موضوعی یک نامه پوششی یا Cover Letter برای آن آماده کنید. نامه پوششی به معرفی موسسه، ماموریت، چشم‌انداز سازمان پرداخته و درخواست شما در ارتباط با پروپوزال را بیان می‌کند. حتی بر اساس صلاحدید می‌توانید تیم پژوهشی و اجرایی خود را در این نامه مشخص کرده و اطلاعاتی را در مورد بودجه مورد نیازتان بیان کنید.
چنانچه این محتوا به صورت جذاب و متقاعد‌کننده نگارش شود می‌تواند در اولین برخورد، مخاطب یا سرمایه‌گذار را ترغیب به مطالعه محتوای پروپوزال کند. هرگز سعی نکنید از محتوای پروپوزال موضوعی در نامه پوششی یا Cover Letter استفاده کنید، چرا که این نامه به نوعی معرفی نامه‌ای برای شما است و قرار است توانمندی‌هایتان را به سرمایه‌گذار نشان دهد.
برای اینکه بتوانید نامه پوششی یا Cover Letter خوب و جذاب بنویسید می‌بایست چند نکته را در گام نخست رعایت کنید.
اولین نکته این است که باید به اطلاعات سازمانی و توانمندی‌های عملیاتی پروژه مورد نظرتان در نامه پوششی یا Cover Letter اطمینان داشته باشید. بدین معنا که وقتی موضوعی را در مورد پروژه یا هر فرآیند اجرایی دیگری در نامه پوششی مطرح می‌کنید و بیان می‌کنید که به عنوان مثال تسلط و سابقه چندین ساله در یک زمینه اجرایی خاص دارید، در عمل نیز باید بتوانید توانایی‌هایتان را اثبات کنید.
نکته دوم اینکه سعی کنید مطالب موجود در نامه پوششی یا Cover Letter را بصورت مختصر در حد سه پاراگراف و کاملا کاربردی نگارش کنید. به هیچ وجه نیازی نیست که در این نامه شروع به داستان سرایی کرده و در ارتباط با نوع و یا نحوه نگارش پروپوزال موضوعی اطلاعات اضافی بیان کنید. تنها کافی است به صورت تخصصی به معرفی خودتان و پروژه‌تان بپردازید و از مسائل حاشیه‌ای دوری کنید.
و نکته آخر اینکه، چنانچه در فرآیند اجرای پروژه از حمایت‌های مادی و معنوی موسسات یا سازمان‌های برجسته‌ای برخوردار هستید و گمان می‌کنید ممکن است حضور این سازمان‌ها در تصمیم سرمایه‌گذار تاثیر مثبتی داشته باشد، آن را به صورت موردی و با ذکر منبع بیان نمایید.

نگارش پروپوزال کارشناسی ارشد و دکتری

خلاصه اجرایی‌(Executive Summary): تفاوتی ندارد که یک پروپوزال تجاری نگارش می‌کنید، یک بیزینس پلن یا طرح کسب و کار تهیه می‌کنید یا یک پروپوزال موضوعی می‌نویسید، در تمامی این اسناد تهیه شده اولین فاکتور نحوه نگارش خلاصه اجرایی است. محتوا و مطالب ارائه شده در خلاصه اجرایی این امکان را برای سرمایه‌گذار فراهم می‌کند تا ابعاد مختلف سازمان و توانمندی‌های شما را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهد.
در این بخش از پروپوزال موضوعی شما چند فاکتور را برای سرمایه‌گذار واضح و مشخص می‌کنید.
اولین فاکتور معرفی سازمان، موسسه یا شخص ارائه‌دهنده پروپوزال موضوعی یا Thematic Proposal است که توضیح مختصری از فعالیت‌های اجرایی و سابقه عملیاتی آن را بیان می‌کنید.
دومین فاکتور مربوط به شناسایی مشکل در پروپوزال است که خلاصه‌ای از آن را در این بخش ارائه می‌کنید.و
سومین فاکتور مربوط به ارئه راه حل در پروپوزال است. در این قسمت بیان می‌کنید چرا و چگونه این راه حل برای برطرف کردن مشکل اهمیت پیدا دارد.
یکی از مواردی که توصیه می‌شود در زمان نگارش خلاصه اجرایی در پروپوزال رعایت کنید نوع و نحوه نگارش متن است. بسیاری از افراد برای اینکه بتوانند نظر سرمایه‌گذار را جلب کنند یا حتی پروپوزال موضوعی (Thematic Proposal) را جذاب و متقاعد‌کننده نشان دهند، سعی می‌کنند از کلمات اغراق‌آمیز در ارائه اطلاعات استفاده کنند. برای مثال استفاده از کلمات "راه حل بی‌نظیر"، "مشکل بی‌سابقه"، "پروژه منحصر بفرد"، "بهترین برنامه اجرایی" از واژه‌هایی هستند که سرمایه‌گذاران را نسبت به محتوای پروپوزال موضوعی مشکوک کرده و احتمال ریجکت آن را بالا می‌برد. بنابراین سعی کنید در ارائه مطالب در بخش خلاصه اجرایی از زبانی کاملا رسمی و تخصصی استفاده کنید.

بیانیه نیاز(Statement of Need): در این بخش شما باید توضیح مختصری در مورد راه حل ارائه شده در پروپوزال موضوعی بیان کرده و مشخص کنید این راه حل قرار است نیازهای چه بخشی از جامعه یا صنعت را برطرف کند. این بخش از پروپوزال موضوعی به نام بیانیه مشکل یا Problem Statement نیز شناخته می‌شود. در زمان نگارش از پژوهشگر انتظار می‌رود که مشکل پیش روی صنعت یا جامعه را به درستی شناسایی و برای سرمایه‌گذاران تبیین کند و بیان کند این مشکل چرا از اهمیت بالایی برخوردار است و برطرف کردن آن چگونه می‌تواند کمک کننده باشد.برای اینکه نشان دهید مشکلات و نیازهای مشتریان به دقت شناسایی شده و قرار است به صورت تخصصی به آن پاسخ داده شود، سعی کنید از جداول، نمودارها و آمار مستند و قابل اتکا استفاده کنید. بسیاری از پژوهشگران در این بخش هوشمندانه عمل کرده و برای اینکه بودجه‌بندی مورد نیاز خود را توجیه کنند در این بخش سعی می‌کنند خلاصه‌ای از برنامه عملیاتی را کاملا هماهنگ با مسئله تحقیق ارائه کنند تا در نهایت برنامه خودشان را قابل قبول جلوه داده و بودجه آن را توجیه کنند.
اهداف‌(Goal and Objective): در این بخش از پروپوزال موضوعی باید نشان دهید که چه اهدافی را با اجرای طرح پیشنهادیتان دنبال می‌کنید. آیا به دنبال برآورده کردن نیازهای گروه خاصی از جامعه هستید، آیا به دنبال سودآوری بیشتر برای سازمان مورد نظرتان هستید، آیا قصد دارید یک رابطه تجاری یا علمی با موسسه خاصی برقرار کنید و در نهایت قصد دارید با ارائه پروپوزال موضوعی چه تغییری در جامعه یا صنعت ایجاد کنید. تمامی این سوالات و پاسخ‌های آنها مرتبط به اهداف پروپوزال موضوعی هستند. 
در زمان ارائه پروپوزال موضوعی سعی کنید پاسخ دقیق و روشنی برای تمامی این سوالات داشته باشید چرا که تاثیر مثبتی در دید سرمایه‌گذار داشته و احتمال پذیرش پروژه را افزایش می‌دهد. همواره سعی کنید اهداف قابل اندازه‌گیری و قابل اجرا برای پروپوزال موضوعی انتخاب کنید و بدانید اهداف رویایی و غیرقابل دسترس نشانگر پروپوزال ضعیف و بی‌کیفیت هستند. از طرف دیگر اهداف تعیین شده در پروپوزال موضوعی باید در ارتباط مستقیم با بیانیه نیاز(Statement of Need) باشند.
طراحی برنامه‌(Program Design): این بخش از پروپوزال موضوعی وابسته به موضوع و هدف تحقیق با عناوین دیگری مانند برنامه کاری (Work Plan) یا روش تحقیق (Methodology) نیز شناخته می‌شود. هدف از نگارش این بخش در پروپوزال موضوعی این است که نشان دهید چطور می‌خواهید به اهداف تعیین شده دست پیدا کنید. برنامه عملیاتی طراحی شده می‌بایست کاملا دقیق، تخصصی و البته مختصر باشد و از طرف دیگر فرآیندی قابل اندازه‌گیری داشته باشد.
در این بخش از پروپووزال موضوعی باید نشان دهید که روش اجرایی پروژه تا چه اندازه منطبق بر اهداف تعیین شده بوده و می‌تواند نسبت به سایر رقبا مزیت رقابتی داشته باشد. بخاطر داشته باشید که توجیه مقدار بودجه تعیین شده از این بخش از پروپوزال موضوعی آغاز می‌شود. بدین معنا که علاوه بر بخش بودجه‌بندی در پروپوزال، قسمت طراحی برنامه نیز تاثیر زیادی در تصمیم سرمایه‌گذار داشته و چنانچه وی مغایرتی بین این بخش و قسمت بودجه‌بندی مشاهده کند به احتمال زیاد پروپوزال موضوعی شما ریجکت خواهد شد.
بودجه‌بندی‌(Budget): زمانی که صحبت به مسائل مالی می‌رسد دیگر نمی‌توان با ریسک بالا عمل کرد. در این بخش باید یک تخمین دقیق از بودجه اجرایی پروژه ارائه کرده و برای هر بخش به صورت تفکیک شده هزینه‌های عملیاتی را مشخص کنید. بسیاری از سرمایه‌گذاران برای بودجه اجرایی یک پروپوزال موضوعی درخواست اطلاعات اضافی در قالب اسناد مکمل می‌کنند که به آن Supplementary Material نیز می‌گویند. این اسناد مکمل یا Supplementary Material موجب می‌شوند تا جزئیات بیشتری به طرح پیشنهادی اضافه شده و تصمیم‌گیری برای سرمایه‌گذار تسهیل شود.
آموزش نوشتن افیلیشن مقاله Affiliation - پیشنهاد و سابمیت - پروپوزال دانشگاهی